windpower

Windenergie is een van de oudste vormen van duurzame energieopwekking. Een vorm die bepalend is geweest voor het Nederlandse landschap en de Nederlandse cultuur. Daar bij die mooolen, die moooie molen…

Windenergie heeft ’n stevige impuls heeft gekregen de laatste decennia, met de ontwikkeling van grote windmolenparken, vooral in landen als  Denemarken, Duitsland en Amerika. Zodra je de grens bij onze oosterburen overgaat zie je heuvels vol horizontale turbines. Nederland hobbelt daar een beetje achteraan, doordat er nogal verzet ontstond tegen deze installaties. Deze kennen ook een aantal nadelen:

  • horizonvervuiling
  • geluidsoverlast
  • trillingen
  • vogelschade

Als gevolg van deze problemen zie je windparken in NL vooral aan de kust, in laag bewoonde gebieden en in zee ontstaan.

Grote windmolenparken passen in het denken van centrale energieopwekking. Zo geconcentreerd mogelijk een maximaal rendement realiseren met grote installaties. De opgewekte energie wordt via het energienet over grote afstanden getransporteerd naar de plaats van verbruik. En bij windmolens geldt dat het opgewekt vermogen hoger wordt naarmate de rotorbladen groter zijn. Daarom lijken deze windmolens ook steeds omvangrijker te worden. Waarmee ook het verzet ertegen weer groeit. Hoe hoger het rendement, hoe groter de ( emotionele) weerstand.

Er is echter ook een andere tendens, die van lokale of decentrale energieopwekking. Dit denken gaat uit van de kracht van het kleine, en de macht van massa. Door duurzame energieopwekking op vele plaatsen in te zetten, met kleine krachtcentrales, zo dicht mogelijk bij het punt van verbruik, ontstaat ook een enorme besparing. Alle kleine beetjes helpen. Een bekende vorm van decentrale energieopwekking zijn zonnepanelen op huizen.

In windenergie leidt dit denken tot de ontwikkeling van “urban turbines“. Windturbines die geschikt zijn voor de gebouwde omgeving, in de stad. Windturbines die liefst integreren met die omgeving, in een dak, in een mast of zelf helemaal in een gebouw.

Urban turbines zijn een apart segment geworden in de ontwikkeling van windenergie. De stadsturbines moeten ook aan een aantal aparte eisen voldoen.

  • esthetisch
  • inpasbaar in de woonomgeving
  • weinig geluidsoverlast
  • voldoende rendement

Opalio probeert deze urban turbines te koppelen aan marketing doelstellingen. Of andersom, de marketingwaarde van bewegende beeldschermen, te koppelen aan duurzame energieopwekking.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: